Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Om användaren kan skapa något skall hon kunna kontrollera att det blev rätt och kunna ångra eller ändra det

En viktig del av att kunna skapa och ändra information är möjligheten att kontrollera att det man gjort blivit rätt.

Visserligen finns alltid möjligheten att titta igenom formuläret innan man klickar på OK. Men för de flesta människor är det mycket bättre att få se resultatet av sin handling i en förhandstitt som är så likt slutresultatet som möjligt, eller i en sammanställning.

Förhandstitten används till exempel i publiceringssystem, där den som skapar en sida kan se och kontrollera den innan någon annan ser den.

Sammanställningen är vanlig på till exempel e-handelsplatser, där användaren som sista steg innan hon skickar sin beställning får se vad den omfattar och vad den kostar.

I en del sammanhang kan dock detta extrasteg störa arbetsflödet och vara en irritation. Ett alternativ är då att ge resultatet direkt, men att göra det lätt för användaren att ändra eller ångra ifall något blivit fel.

Tidsfördröjning

En variant av förhandstitten som ibland används i applikationer där användaren inte fritt får ändra eller ta bort information, men där man inte vill störa hennes arbetsflöde, är en tidsfördröjning. Användaren kan se det hon gjort och har en begränsad tid på sig, typ 15 minuter, att reagera på felaktigheter. När sedan tiden gått ut, utan att användaren reagerat, gäller de vanliga reglerna för att ändra eller ta bort.

comments powered by Disqus